Vážení klienti,
společnost Centrum trvalého zdraví o.p.s. (více vnímána pod označením Cordeus) ukončila nabídku svých služeb k 30.6.2024.
Služby, na ktéré jste byli zvyklí (dětské plavání, masáže, kosmetika a další) nově nabízí společnost Bazén Bořislavka s.r.o.
Telefon: 793 969 700
Email: Info@bazenborislavka.cz
Webové stránky: www.bazenborislavka.cz
Terapeuti: Petr Englich, Michal Pavlů, Petra Bzirská, Marek Schimmer, Pavla Hanzlíková, Beata Vejnovič a Dana Šourková působí v prostorách pronajatých Bazéném Bořislavka i nadále. K rezervaci funguje systém Rezervanto či výše uvedené kontakty.
Naši terapeuti i my děkujeme za přízeň a těšíme se na Vás! Bazén Bořislavka.
V dnešním díle našeho miniseriálu na téma Jak podporovat svoji imunitu vás zdravím ze své kuchyně a to proto, že si budeme povídat o vlivu stravy na podporu vnitřního prostředí těla a tedy i na imunitního systému. Můžete buď koukat na video a pokud raději čtete, vše je přepsané do článku…
Je známé, že absolutním základem pro silný imunitní systém je kvalitní přirozená strava, plná živin. Správně sestavená strava totiž dokáže ten náš imunitní systém skvěle mobilizovat a bojuje proto zánětům. A proto jí také říkáme strava protizánětlivá.
Zdravá strava by my měla splňovat určité standardy zdravého jídla
Běžná strava, kterou mnozí lidé bez rozmyslu konzumují, má bohužel na tohle vše vliv negativní. Abychom se chránili před záněty a nemocemi, musíme přestat tělo vystavovat toxickým látkám z prostředí a to právě i v podobě nevhodných potravin.
Každý den máme možnost si zvolit buď jídla, která podporují záněty v těle a naši imunitu oslabují, a nebo jídla, která pozitivně podporují vnitřní terén našeho těla, působí protizánětlivě a ten náš imunitní systém posilují.
To, že jsme aktuálně v karanténě a máme možná stížené podmínky nakupování, neznamená, že musíme jíst nezdravě. Chápu, že na vesnicích a malých městech může být situace mnohem složitější než třeba v Praze. Ale od svých mimopražských klientů, kteří se stravují podle programu Metabolic Balance vím, že se dají vymyslet a realizovat i zdravá jídla, a to jak z trvanlivých druhů potravin, tak z těch čerstvých.
Pojďme se tedy společně podívat na to, jak a co udělat, abychom své tělo přestali stravou oslabovat, ale naopak, abychom ho začali vhodně zvolenou stravou podporovat.
Není třeba nebiopotraviny vyloučit úplně, ale měli bychom je konzumovat spíše příležitostně a neměly by tvořit základ naší stravy. Tady těch důvodů, proč preferovat bioprodukci, je více, ale to by byl na samostatný článek. Já se chci ale dnes zaměřit primárně na to, co by protizánětlivě působící strava měla obsahovat a jak by měl zjednodušeně vypadat takový protizánětlivý talíř.
Jezte přirozené potraviny, minimálně průmyslově zpracované. To znamená potraviny, které mají maminku, tatínka, můžete je vykopat ze země nebo utrhnout ze stromu a jsou ideálně z bioprodukce, od farmářů. Jde tady totiž o to, omezit ve stravě různé chemické látky a nevhodná aditiva, která naši imunitu oslabují.
Základ talíře by tedy měly tvořit přirozené bílkoviny. Je to např. maso, drůbež, ryby, vajíčka od šťastných slepiček, sýry kozí, ovčí, a také kvašené mléčné produkty jako jsou jogurty nebo kefíry.
Z těch rostlinných bílkovin jsou to např. luštěniny, nebo ořechy a semínka, které jsou zároveň skvělým zdrojem kvalitních tuků.
Dále sem patří také houby shitake a hlíva ústřičná, které perfektně stimulují reprodukci a aktivitu imunitních buněk. V Japonsku se tyhle houby používají např. jako doplněk chemoterapie právě pro podporu imunitního systému. Mají i vysoce protizánětlivý účinek.
Dalšími zástupci rostlinných bílkovin jsou sojové boby a výrobky z nich, jako je např. přírodní sojový jogurt, tofu, tempeh, nebo miso pasta ze sojových bobů. Sojové výrobky doporučuji nakupovat určitě v bio kvalitě, a ověřte si, že nepochází z geneticky modifikovaných bobů.
Kvůli využití živin a snadné stravitelnosti doporučuji v jednom jídel použít vždy jenom jeden druh bílkoviny. Bílkoviny mezi sebou v jednom jídle tedy nemíchejte.
Další, co by na vašem talíři nemělo vedle bílkovin chybět, je dostatek zeleniny a ovoce, ideálně bohatých na karotenoidy. Je to např. mrkev, dýně, tykev, meruňky, červená řepa a všechny oranžové, červené, žluté a zelené druhy zeleniny a ovoce. Obsahují totiž látky, které opět stimulují růst buněk imunitního systému a posilují jejich schopnost bránit se proti nákaze. To ale neznamená, že byste měli opomíjet zelené salátové listy… Důležitá je pestrost.
Zeleninu, na rozdíl od bílkovin, můžete mezi sebou různě míchat.
Jako škrobová příloha je ideální např. 1 – 2 plátky celozrnného žitného chleba. Pokud nepatříte mez lidi, kteří chtějí hubnout, můžete místo něj zařadit třeba malou porci celozrnné rýže, brambor vařených ve slupce nebo celožitných těstovin.
Zařazujte také ke každému jídlu za studena lisované oleje s vysokým obsahem Omega 3 nenasycených mastných kyselin. Omega 3 totiž snižují záněty v těle.
Nejlepšími rostlinnými zdroji mastných kyselin jsou různé ořechové a semínkové oleje. Nejlepší je asi lněný, dýňový, olej z vlašských ořechů, konopný olej a také rybí tuk.
Nejlepším živočišným zdrojem mastných kyselin z té rybí říše jsou malé ryby, které nejsou tak kontaminované rtutí, jako ty velké druhy. Já si třeba kupuji olej z antarktického krillu – krunýřovky krillové. Dobře v testech vychází také rybí tuk v kapslích pod zn. Maxicor, který koupíte v jakékoli lékárně.
Důležitý je také pitný režim, ideálně v podobě čisté vody, kterou pijte mezi jídly. Snažte se vyhýbat slazeným nápojům, omezte také alkohol, který brání játrům plnit jejich funkci. Pitný režim skvěle podporuje vylučovací orgány, lymfatický systém a celkovou detoxikaci. Působí vlastně jako taková vnitřní sprcha, která „omývá“ to naše tělo zevnitř.
K jídlu doporučuji vypít šálek kvalitního zeleného čaje, který je silným antioxidantem a podporuje detoxikaci těla tím, že aktivuje enzymy v našich játrech, které napomáhají vylučování toxinů z těla. V pauzách mezi jídly pijte ideálně pouze čistou vodu. Může být i horká.
Další samostatnou kapitolou je úžasná kurkuma! O kurkumě se mluví v lékařských textech v Indii, Číně, Tibetu a na středním východě již víc jak 2000 let. Kurkumin patří totiž mezi nejsilnější přírodní protizánětlivé látky. Kurkuma má antibakteriální účinky a stimuluje funkci našich nadledvinek. Podporuje tedy skvěle náš imunitní systém. Já ji doporučuji zařazovat denně, a to 1 – 2x k jídlu. Já sama si kurkumu přidávám do každého jídla.
Důležité! Tady chci říct ještě jednu důležitou věc. Pro lepší vstřebatelnost kurkumínu se doporučuje smíchat 1/2 lžičky kurkumy s 1/2 lžičkou olivového oleje a špetkou černého pepře. Černý pepř totiž znásobuje absorpci kurkumínu až o 2000%. Můžete ji takto přidat do salátové zálivky, polévky nebo k zelenině.
A nebo, já miluju tzv. „zlaté mléko“, což je takový tradiční ajurvédský nápoj, který detoxikuje játra, posiluje imunitu a likviduje záněty. Já si teda kupuju již namíchanou směs koření, kterou najdete pod názvem Kurkuma Latte. Tu potom zaliji jenom horkým mlékem, které může být jak živočišné tak rostlinné. A nebo ji zaliji horkou vodou a přidám trochu kokosového mléka. Chuť je zajímavá, kořeněná, dá se na ni ale zvyknout i bez cukru. Pokud by vám to bez cukru nechutnalo, tak si přidejte třeba lžičku medu. Tak to vyzkoušejte…
Zázvorový kořen funguje jako silná protizánětlivá látka a antioxidant. Tady jenom doporučuji používat závor s mírou, protože příliš mnoho zázvoru může být z pohledu čínské medicíny kontraproduktivní. Tzn. trošku nastrouhaného zázvoru přidejte do jídla nebo do polévky a nebo jedno až dvě kolečka závoru zalijte horkou vodou a pijte jako čaj. Stačí 1 – 2x denně.
Nesmím zapomenout na česnek, cibuli a pažitku! Česnek je jednou z nejléčivějších rostlin. Během 1. světové války se používal do obvazů proti infekci a ve 2. světové válce ho vojáci jedli když měli nedostatek antibiotik – říkalo se mu ruský penicilin.
Nebojte do každého jídla přidávat čerstvé nebo sušené bylinky a koření. Rozmarýn, oregáno, bazalka, máta, petržel – to všechno jsou silné antioxidanty a mají protizánětlivé účinky.
Na základě mnoha vědeckých studií můžeme tedy dospět k závěru, že strava, která kombinuje vícero bioaktivních principů a širokou škálu protizánětlivých působení může mít velmi silný synergický účinek právě v boji proti různým faktorům, které náš imunitní systém oslabují.
A tak platí, to, co již v pátém století před Kristem řekl Hipokrates: „Nechť je jídlo tvým lékem a lék nechť je tvým pokrmem.„
Na závěr mám pro vás zase tipy, jak vše, co jsem psala výše, převést do praxe. Je mnoho různých řešení, ale já zde budu vycházet ze svých zkušeností a ze své poradenské praxe.
Pokud chcete ze změnou stravy začít a já si myslím, že právě v této situaci je ten správný čas, a nejste si jisti jak, tak konkrétní rady a tipy jak jíst zdravou, imunitu podporující stravu, najdete v mém eBooku 9 tipů, jak upravit svoji váhu, který si můžete zdarma stáhnout na www.perfectbalance.cz. V eBooku najdete obecný návod, doporučené potraviny a konkrétní kroky, jak s takovou dlouhodobou změnou stravy začít. A nebojte se toho názvu, eBook není to jen pro ty, kteří chtějí nějaké to kilo shodit. Principy z eBooku lze použít i pro nastavení jídleníčku, jehož prioritou je naučit se jíst zdravěji. Stačí zvýšit doporučené gramáže.
No a pokud vám dává spíše smysl osobní, individuálně nastavený jídelní plán, který je něco jako „otisk vašeho prstu“, tak cestou by pro vás mohl být program Metabolic Balance, kde se jídelní plány připravují na základě vašich laboratorních hodnot a zdravotní anamnézy, a kde jsou plně využívány všechny principy protizánětlivé stravy.
Podle takového jídelního plánu se lze pak stravovat dlouhodobě, protože zohledňuje a respektuje ty skutečné, jedinečné biochemické potřeby vašeho těla. Chcete-li se dozvědět více o tomto komplexním způsobu stravování, přečtěte si informace na www.perfectbalance.cz.
No a pokud již svůj osobní jídelníček Metabolic Balance máte, tak akorát pečlivě dodržujte všechna jeho doporučení.
Doufám, že tohle povídání pro vás bylo aspoň trošku inspirací. Příště se zaměříme na další důležité téma, které má významný vliv na stav naší imunity – a bude to spánek.
Tak se opatrujte a vyzkoušejte zařadit něco z toho, o čem jsem vám povídala. Opatrujte se…
Autor článku a videa: Bára Wolfová Balcarová – poradenství výživy a zdravého stylu života (program Metabolic Balance)