7 tipů co mohu udělat hned pro zdraví své i svých dětí

Přečetla jsem si na internetu článek Dětských cukrovkářů je čtyřikrát víc. Kvůli chemii v jídle!

Za posledních deset let se počet dětí s cukrovkou zvedl na více než dva tisíce, tedy na čtyřnásobek. Důvod? Chemikálie v jídle!!! Podle odborníků přispívají ke vzniku diabetu hlavně pesticidy a alloxan, který se uvolňuje při bělení potravin.

Položila jsme si otázku: Co s tím? Co mohu udělat JÁ hned a tady pro zdraví své i svých dětí???

Nekupuji a nejím nic u čeho nevím jak to bylo vyrobeno či připraveno…!!! To samé je dobré preferovat i u našich dětí!!!

Vyhýbejte se všemu, co se prodává „v pytlíku“! Někdo tyto potraviny pěkně pojmenoval „mauzoleum potravin“ – vše je mrtvé, vše obsahuje konzervanty a jiné chemikálie, o kterých nikdo nevíme, co v těle mohou způsobovat! Projeďte se s nákupním košíkem po obchodě a dívejte se na zboží „novýma očima“ s otázkou: CO JSOU SKUTEČNÉ, PŘIROZENÉ POTRAVINY PLNÉ VITAMÍNŮ, MINERÁLŮ, ENZYMŮ? Co neprošlo průmyslovým zpracováním?

I do auta lijeme ten nejlepší benzín, zajímáme se o to, jaké směsi do motoru přidat, aby nám dobře auto fungovalo! A co naše tělo??? Projevme respekt našemu jedinému tělu, které máme a snažme se vybírat pro něj tu nejvyšší kvalitu v podobě dobrého, přirozeného, živého a hodnotného jídla…

Připravujme si doma čerstvé jídlo ikdyž nám to zabere třeba více času!

Omezme používání polotovarů a všech „pytlíkových potravin“, které obsahují kdoví co! Vždyť se jedná o jediné tělo, které máme… žádné jiné v tomto životě nedostaneme! Je tedy třeba o něj náležitě a s láskou pečovat a stejně tak pomoci při vytváření správných návyků i našim dětem.

A co tedy jíst? 7 tipů co mohu udělat hned pro zdraví své i svých dětí

  1. Jezte SKUTEČNÉ PŘIROZENÉ POTRAVINY a takové dávejte i svým dětem, ideálně ty, které prošly minimálním průmyslovým procesem zpracování. Najděte si skutečně prověřený zdroj, dobrého dodavatele o kterém víte, že dbá na kvalitu potravin, které prodává! Najděte si svého farmáře, nakupujte lokální potraviny, orientujte se v BIO produktech, začněte si pěstovat sami!
  2. DOPŘEJTE SI KVALITNÍ BÍLKOVINY!
    Část ideálního talíře by měly tvořit kvalitní bílkoviny jakými jsou např. kvalitní maso, drůbež, zakysané mléčné výrobky, kozí a ovčí sýry, kvalitní vejce, luštěniny, ořechy, semínka či ryby. Hledejte dobrý zdroj!
  3. JEZTE ZELENINU!
    Další, stejně důležitou částí talíře by mělo tvořit široké spektrum zeleniny (syrové nebo krátce a rychle tepeleně upravené).
  4. JEZTE OVOCE!
    Dopřejte si vždy 1 druh ovoce po jídle, jako zákusek! Dbejte na pestrý výběr!
  5. JAKO PŘÍLOHU ZVOLTE…
    Ideálně žitný celozrnný kváskový chleba – může být i celozrnná rýže natural, pečená kořenová zelenina, brambory vařené ve slupce, kroupy, jáhly,…)
  6. NEZAPOMÍNEJTE NA ZDRAVÉ TUKY!
    Přirozené tuky, najdete v rybách, oříškách, semínkách, avokádu! Používejte min. průmyslově upravované máslo a kvalitní za studena lisované oleje, které obsahují omega 3 (lněný, dýňový, či jiné oříškové oleje)!
  7. PIJTE VODU!
    Tekutiny jsou velmi důležitou součástí zdravé stravy. Jídlo nikdy nezapíjejte, po jídle si dejte max. šálek neslazeného kvalitního sypaného čaje nebo kávy. Mezi jídly pijte ideálně vodu nebo neslazené tekutiny. Na umělá sladidla raději zapomeňte!

office-fruit-basket

 

CO NEJEZTE!

Omezte bílou pšeničnou mouku a potraviny z ní připravované!

Bílá pšeničná mouka je totiž produkt ochuzený o vlákninu, minerální látky, vitamíny, bílkoviny a tuky – tedy o to nejcennější. Pokuste se dát přednost žitné mouce a naučte se upéci si z ní chleba, bábovku, koláč – nebo vyzkoušejte mouku mandlovou, ořechovou…

Omezte cukr ve všech podobách!

Slaďte jen přírodními sladidly, kterými jsou např. med, datle nebo ovoce sušené na slunci (hrušky, jablka, hrozinky, datle, meruňky, švestky apod.).

Omezte komerčně prodávané mléčné výrobky!

Mléko je hlavní příčinou potravinových alergií! Vedle astmatu a ekzémů se nediagnostikovaná alergie na mléko může projevovat v podobě zánětů průdušek, zánětů vedlejších nosních dutin, autoimunitního onemocnění, opakovaných nachlazení, zánětů uší apod. Zde dejte přednost kvalitním zakysaným mléčným výrobkům (ideálně od farmářů), protože probiotika v nich obsažená podporují zdravé střevní prostředí, které je základem pro zdravý imunitní systém a prospívá celému organismu. Při fermentaci dochází k přeměně pro mnohé těžce stravitelného mléčného cukru (laktózy) na kyselinu mléčnou, kysané výrobky jsou proto lépe stravitelné.  Trávení rovněž méně zatěžují kozí, ovčí nebo rostlinná mléka a produkty z nich. Zkuste si doma připravit během 5ti minut čerstvé makové mléko nebo mandlové mlíčko a udělejte z něj dětem dobrý koktejl třeba s malinami nebo pravým nepraženým kakaem!

nezdravé jídlo

 

Zapojte při výběru potravin a přípravě jídla „zdravý selský rozum“!

Vybírejte si potraviny tak, jako kdybyste je hledali v přírodě. Vybírejte tak, aby to, co kupujete bylo co nejblíže své původní přirozené verzi, svému zdroji – a teprve z takových potravin můžete připravit cokoli dobrého, třeba i sladkého…

Recepty z přirozených potravin, včetně zdravých dezertů najdete i na našich stránkách ZDE>>, kde se držíme principů programu metabolic balance.

Vzdělávejte se, vyhledávejte si nové informace, ptejte se, chtějte vědět, jak to můžete udělat jinak.

Abychom něco změnili, je třeba začít u sebe…

Článek Rady pro vědomé stravování si můžete přečíst ZDE>>

Autor článku: Barbora Wolfová Balcarová – poradce metabolic balance

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.