Vážení klienti,

společnost Centrum trvalého zdraví o.p.s. (více vnímána pod označením Cordeus) ukončila nabídku svých služeb k 30.6.2024. 

Služby, na ktéré jste byli zvyklí (dětské plavání, masáže, kosmetika a další) nově nabízí společnost Bazén Bořislavka s.r.o.
Telefon: 793 969 700
Email: Info@bazenborislavka.cz
Webové stránky: www.bazenborislavka.cz

Terapeuti: Petr Englich, Michal Pavlů, Petra Bzirská, Marek Schimmer, Pavla Hanzlíková, Beata Vejnovič a Dana Šourková působí v prostorách pronajatých Bazéném Bořislavka i nadále. K rezervaci funguje systém Rezervanto či výše uvedené kontakty. 

Naši terapeuti i my děkujeme za přízeň a těšíme se na Vás! Bazén Bořislavka.

Tipy tadiční čínské medicíny – Orgán srdce

Element OHEŇ – orgán srdce

Element Oheň je velký jang léta. Oheň znamená duševní vývoj, inspiraci, intuici, zvědavost, zájem a učení. Elementu ohně se přiřazují orgány srdce a tenkého střeva, barva červená, horké klima a hořká chuť.

Srdce kontroluje cévy, osobní vyzařování, představivost, jazyk, vyjadřovací schopnosti a řeč. Srdce je nazýváno „císařem“ mezi orgány. Vnímá všechny poruchy, které se odehrávají v jiných orgánech. Jazyk je místem, kde se tyto změny projeví a proto je diagnostika z jazyka pro čínskou medicínu velmi důležitým ukazatelem. Srdce je sídlem ducha. Láska, soucit a moudrost patří k jeho přirozeným vlastnostem.

K orgánu srdce patří potraviny hořké chuti jako je např. pohanka, žito, kozí sýry a mléko, červené potraviny jako jsou třešně, červené hrozny, červená paprika. Při namáhavé práci a stresu pomáhá hořká a zelená zelenina jako je např. radicchio, čekankové puky, hlávkový a římský salát, brokolice, ředkev, ředkvička, celer, křen, šalotka, okurka, list a kořen pampelišky, mezi ovoce patří kůra z citrusů především grepu a mandarinky, mezi ořechy patří především paraořechy a mandle. Dále můžeme používat ochucovadla jako je ocet, koření bílý pepř, nápoje káva, zelený, bílý a černý čaj, kozlík obecný, řebříček lékařský apod. Tyto uvedené potraviny ochlazují srdce.

Cviky na posílení srdce a mudra ohně na osvobození se od nesprávných myšlenkových koncepcí

V létě bychom měli jíst především potraviny, které zvyšují kvalitu jinu. Mezi tyto potraviny patří osvěžující zelenina, houby, dušená rajčata, listové saláty, výhonky, ovoce, tofu a malé množství masa. Horké nápoje a jídla činí horko snesitelnějším, vyrovnávají se tak rozdíly mezi vnitřním a vnějším prostředím. Na ledové nápoje a jídla organizmus v létě reaguje velmi citlivě, způsobují totiž násilné zachlazení žaludku a sleziny. V létě se konzumace ledových potravin a nápojů vůbec nedoporučuje. Chvíli po požití horkého nápoje či ostrého jídla se sice dostaví pocit horka, ale poté je vnější horko mnohem snesitelnější.

Iveta Panochová, terapeutka Tradiční čínské medicíny

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.