Vážení klienti,
společnost Centrum trvalého zdraví o.p.s. (více vnímána pod označením Cordeus) ukončila nabídku svých služeb k 30.6.2024.
Služby, na ktéré jste byli zvyklí (dětské plavání, masáže, kosmetika a další) nově nabízí společnost Bazén Bořislavka s.r.o.
Telefon: 793 969 700
Email: Info@bazenborislavka.cz
Webové stránky: www.bazenborislavka.cz
Terapeuti: Petr Englich, Michal Pavlů, Petra Bzirská, Marek Schimmer, Pavla Hanzlíková, Beata Vejnovič a Dana Šourková působí v prostorách pronajatých Bazéném Bořislavka i nadále. K rezervaci funguje systém Rezervanto či výše uvedené kontakty.
Naši terapeuti i my děkujeme za přízeň a těšíme se na Vás! Bazén Bořislavka.
Element OHEŇ – orgán srdce
Element Oheň je velký jang léta. Oheň znamená duševní vývoj, inspiraci, intuici, zvědavost, zájem a učení. Elementu ohně se přiřazují orgány srdce a tenkého střeva, barva červená, horké klima a hořká chuť.
Srdce kontroluje cévy, osobní vyzařování, představivost, jazyk, vyjadřovací schopnosti a řeč. Srdce je nazýváno „císařem“ mezi orgány. Vnímá všechny poruchy, které se odehrávají v jiných orgánech. Jazyk je místem, kde se tyto změny projeví a proto je diagnostika z jazyka pro čínskou medicínu velmi důležitým ukazatelem. Srdce je sídlem ducha. Láska, soucit a moudrost patří k jeho přirozeným vlastnostem.
K orgánu srdce patří potraviny hořké chuti jako je např. pohanka, žito, kozí sýry a mléko, červené potraviny jako jsou třešně, červené hrozny, červená paprika. Při namáhavé práci a stresu pomáhá hořká a zelená zelenina jako je např. radicchio, čekankové puky, hlávkový a římský salát, brokolice, ředkev, ředkvička, celer, křen, šalotka, okurka, list a kořen pampelišky, mezi ovoce patří kůra z citrusů především grepu a mandarinky, mezi ořechy patří především paraořechy a mandle. Dále můžeme používat ochucovadla jako je ocet, koření bílý pepř, nápoje káva, zelený, bílý a černý čaj, kozlík obecný, řebříček lékařský apod. Tyto uvedené potraviny ochlazují srdce.
Cviky na posílení srdce a mudra ohně na osvobození se od nesprávných myšlenkových koncepcí
V létě bychom měli jíst především potraviny, které zvyšují kvalitu jinu. Mezi tyto potraviny patří osvěžující zelenina, houby, dušená rajčata, listové saláty, výhonky, ovoce, tofu a malé množství masa. Horké nápoje a jídla činí horko snesitelnějším, vyrovnávají se tak rozdíly mezi vnitřním a vnějším prostředím. Na ledové nápoje a jídla organizmus v létě reaguje velmi citlivě, způsobují totiž násilné zachlazení žaludku a sleziny. V létě se konzumace ledových potravin a nápojů vůbec nedoporučuje. Chvíli po požití horkého nápoje či ostrého jídla se sice dostaví pocit horka, ale poté je vnější horko mnohem snesitelnější.